ÖSTERLEN
Konst från Österlen

Upplev konst på Österlen

Österlen är en av de mest populära turistdestinationerna i Sverige och erbjuder besökare en unik upplevelse av natur, kultur och avkoppling. Med sin vackra kustlinje, pittoreska byar och rika kulturliv har Österlen blivit ett begrepp som förknippas med lugn, ro och en unik atmosfär. Och trots att sydöstra Skåne har blivit en populär destination bland turister från hela världen så har området behållit sin unika lågpulsprofil. Det finns inga stora köpcentrum eller nattklubbar. Istället handlar det om att ta det lugnt, njuta av naturen och uppleva maten och kulturen på ett avslappnat sätt. Så om du letar efter en plats där du kan koppla av, då är Österlen definitivt ett resmål du inte vill missa. 


En av de största anledningarna till Österlens popularitet är det berömda ljuset och himlen. Området har en speciell kvalitet av ljus som har inspirerat många konstnärer och skapar en atmosfär av stillhet och lugn. Prins Eugen besökte ofta området. Här arrangeras det också många evenemang som musikfestivaler, teaterföreställningar och andra kulturella aktiviteter under året. Allt från klassisk musik i Södra Mellby kyrka, musikaftnar vid Haväng, teater i Skillinge och rockkonserter på Christine Hof slott. Visste du att trubaduren Olle Adolfsson bodde stora delar av året på Österlen.


Maten är självklart också en stor del av Österlens attraktivitet då det finns ett brett utbud av restauranger, kaféer och matställen som serverar allt från färsk fisk och skaldjur till lokalt producerade ostar och grönsaker. Området har också blivit känt för sina lantgårdar och mathantverkare som producerar allt från honung till hemlagade marmelader. Varje år i maj arrangeras under fyra dagar den berömda matrundan. Det är allt från odlare, producenter, butiker, gårdshotell, caféer och restauranger som öppnar upp för besökare. Vissa producenter säljer även sina varor längs vägarna. Allt från must, äpplen, jordgubbar till självplock av blåbär, tulpaner och mycket mer.


För den som vill bo på Österlen finns det också ett stort utbud av boendealternativ. Här finns allt från vandrarhem och stugor till lyxiga hotell och bed and breakfasts. Många av boendena är unika och personliga och ger en genuin upplevelse.


Välkommen!